Kjærs Restaurant

Østers – noget for dig?

De senere år er østers blevet en populær spise. Ikke bare til nytår, men ved enhver festlig lejlighed finder vi østers på bordet. Den franske tradition med at bestille et fad østers og skaldyr på en restaurant har også vundet indpas herhjemme, så flere og flere stifter bekendtskab med denne spise, der både dufter og smager af hav.

Mange har også lært at spise østers på en ferie til Sydeuropa, hvor de serveres på restauranter i alle byer ved havet. Nogle er kommet hjem med en gang mavepine efter det, men hvis østersen er frisk og sund, er der slet ingen fare ved at spise den rå. Østers kan også tilberedes på forskellig vis – for eksempel gratineres som ved Østers Rockefeller. Er man nybegynder på østersbuffeten, så kan det måske være en mulighed at starte lidt blidt op og prøve sig frem med forskellige udgaver af tilberedte østers.

Fang dine egne østers

Vil du have de mest friske østers, så kan det være en god idé at tage på østers safari, som du kan komme på flere steder i landet. En østerssafari er en tur, hvor du under vejledning af en naturkyndig fra for eksempel Naturstyrelsen tager ud og samler østers, som du så kan tage med hjem og tilberede eller spise rå – alene eller i familie og venners lag.

Du kan komme på østerssafari ved Limfjorden, som er det traditionelle danske østersvand, men det er også meget populært at samle østers i Vadehavet. Der arrangeres således ofte østersture ved Rømø og andre steder ved den sydvestjyske vadehavskyst.

På en østerssafari vil du også opleve, at I allerede efter turen og på stedet knapper nogle østers op og indtager dem i den friske luft. Det er en fantastisk oplevelse – og friskere kan det ikke blive.

Men hvordan skal man spise østers? Ja, de fleste vil gerne have dem rå, lige fra skallen og måske med et dryp citron eller engelsk sauce. Det er den klassiske måde, men man kan også supplere med lidt hakket rødløg, garnere med hakket dild eller andet. Det er dog vigtigt, at man ikke dækker den rå østerssmag af frisk hav med alle mulige andre smagsindtryk. Østerssmagen skal slå godt i gennem, så man får indtrykket af, hvordan den smager ‘au naturel’.

Du kan også grille, gratinere eller bruge østers i suppe – der er mange muligheder.

Ofte drikkes der champagne til østers, og det kan bestemt anbefales. Traditionelt drikker man også en porterøl til østers, idet den mørke, lidt sødlige smag matcher skaldyret perfekt.

Østers